Saturday

Να μπει η Τουρκια στην ΕΕ;;

Αφορμη για αυτο το ποστ ειναι το ταξιδι που εκανα με την οικογενεια μου απο Ελλαδα στην Ιταλια (ακτοπλοικώς). Ητανε που λετε μαζι μας ο μισος πληθυσμος της Τουρκιας, με κατευθυνση Γαλλια και Γερμανια συμφωνα με τις πινακιδες των αυτοκινητων τους.

Απτη μια...δεν με ενοχλει καθολου να βλεπω ανθρωπους διαφορετικους απο μενα (ισα ισα με ενθουσιαζει!) ειναι κατι που εχω συνηθισει πληρως, ειδικα στο εξωτερικο. Οταν λοιπον τους ειδα να καθονται κατω στα χορταρια και να κανουν πικνικ, να κοιμουνται, να τιναζουν τα χαλια τους (!) ειπα οκ ο καθενας με τη τρελα του.

Αλλα μετα οι υπεροπτικες και υπουλες σκεψεις τρυπωσαν στο μυαλο μου (με τη βοηθεια του Ευρωπαικου μου διαβατηριου φυσικα)....και με τη θεα κοριτσιων στην ηλικια μου που φορουσαν ολες μαντηλες, και ειχαν παιδια στην αγκαλια και φουσκωμενες κοιλιες.

Αν το παρουμε γεωγραφικα: η Τουρκια ΔΕΝ μπορει να ειναι στην Ευρωπη.

Αν το παρουμε τωρα...κοινωνιολογιακα: Μπορει η Τουρκια να ενταχθει στην κοινωνια της ΕΕ;

Θα την πω την αμαρτια μου...Δεν μπορει κατα τη γνωμη μου. Δυστυχως για τη Τουρκια, δεν λεγεται Κωνσταντινουπολη. Η Τουρκια ειναι κυριως αυτο που εβλεπα εγω πανω στο πλοιο, δηλαδη ανθρωπους που δεν σεβονταν τη γυναικα (οκ θρησκεια, ΑΛΛΑ δεν αλλαζει  το γεγονος της ασεβειας), που δεν μιλουσαν αλλη γλωσσα (και αναρωτιεμαι αραγε πως δουλευουν εκει που πανε;), που στα αυτοκινητα τους στο πισω μερος ειχαν στοιβαξει στρωματα για να κοιμαται η γυναικα με τα παιδια (δηλαδη σκαρφαλωναν και ηταν αναγκαστικα ξαπλωμενες πανω στα στρωματα, ουτε ζωνες ουτε τιποτα).

Επισης ηταν ενας τυπας που φορουσε μια μπλουζα που εγραφε "1453" με τον Κεμαλ και Τουρκικες σημαιες κλπ κλπ.
Πρωτον δεν ηξερα οτι κυκλοφορουν τετοιες μπλουζες στο εμποριο!
Δευτερον δεν με εθιξε φυσικα με καποιο τροπο, γιατι δεκαρα δεν δινω για τη Βυζαντινη αυτοκρατορια και την κατάλυσή της (αντε ισως θα ταν ωραια η Κωνσταντινουπολη να ταν ελληνικη, επειδη ειναι ωραια πολη, μεχρι εκει) αλλα γιατι καποιος να φοραει τετοια μπλουζα ενω διασχιζει ολη τη Βορεια Ελλαδα; (ειμαι περιεργη!)

Ευτυχως που δεν το ειδε ο Καρατζαφερης γιατι θα λανσαρε αμεσως μπλουζες με τον μαρμαρωμενο βασιλια που θα ξεμαρμαρωσει και "παλι με χρονια με καιρους, παλι δικα μας θα ναι" :P

Αλλα και παλι...η Ελλαδα γιατι μπηκε; Μηπως την εποχη που μπηκε οι Ελληνες ηταν καλυτεροι; Μεταναστες παντου ειχαμε και μεις, με τις δικες μας κλειστες παροικιες και την προσκοληση στα ηθη, εθιμα και εννιοτε στη θρησκεια.

Τι ειναι αυτο που κανει την Τουρκια τοσο ανεπιθυμητη λοιπον;

2 comments:

  1. Την καλησπέρα μου από την Θεσσαλονίκη :)

    Θα διαφωνήσω με τη γενική φιλοσοφία του ποστ σου αλλά θα το εξηγήσω στο τέλος γιατί..

    Που λες έκανα και εγώ ακριβώς το ίδιο ταξίδι το καλοκαίρι..και πάνω κάτω οι εντυπώσεις μου ήταν ίδιες.. Και το γεγονός είναι οτι υπάρχουν τεράστιες διαφορές ανάμεσα στον δικό τους και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής..τέτοιες που με κάνουν να πιστεύω και γω ότι όντως δεν μπορεί η Τουρκία να ενταχθεί "κοινωνιολογικά" στην ΕΕ..Μπορεί μεν και οι Έλληνες να μην ηταν "καλύτεροι" αλλα πιστεύω πως ηταν αρκετά διαφορετική περίπτωση..Καθώς μιλάμε για έναν λαό του οποίου η ιστορία και ο πολιτισμός επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τον ευρωπαϊκό και υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία εκεί..και ας μην ξεχνάμε τον τουρισμό, την μεγάλη επιρροή που έχει στη "σύγχρονη" Ελλάδα καθώς η ξενομανία μας δεν κρύβεται..

    Οπως ειπα παραπανω διαφωνω με την φιλοσοφια του ποστ σου ομως και πρεπει να εξηγηθω..
    Στο ίδιο ταξίδι είδα και άλλους ανθρώπους να στρώνουν κάτω και να κοιμούνται, να στοιβάζουν τα αυτοκίνητα τους με οτιδήποτε απαραίτητο κλπ. Δεν ήταν Τουρκοι..ήταν Ελληνες, ήταν Ιταλοί, ήταν απο διάφορες Βαλκανικές χώρες κλπ. Που απλά αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στο κατάστρωμα γιατι δεν ειχαν χρήματα για να αγοράσουν καμπίνα, και αναγκάστηκαν να κουβαλάνε τις κατσαρόλες τους κλπ γτ δν ειχαν χρηματα να διαθέσουν για να αγοράσουν το (πανακριβο) φαγητο στο σελφ σερβις ή στο στο εστιατόριο.. Αυτο που καταβάθος εννοώ είναι οτι οι διαφορές είναι κυρίως "ταξικές".
    Και αν το παμε ενα βημα παραπερα ακόμα..τι ειναι η ΕΕ στην τελική? τι ειναι η ελλάδα? τι η τουρκία? γιατί να έχουμε σύνορα? όλοι ανθρωποι είμαστε..και ολοι διαφορετικοι...

    (Bilias εδώ)

    ReplyDelete
  2. συμφωνω απολυτα με αυτα που λες!

    αλλα η διαφορα ειναι οτι αυτοι οι ανθρωποι που ειδαμε να μην εχουν πολλα λεφτα για να παρουν καμπινα, ερχονται απο κρατη που ΔΕΝ λυσανε να μπουνε στην ΕΕ!

    Και ναι σε αυτο το ερωτημα ¨τι ειναι η ΕΕ¨ αδυνατω να βρω καλη απαντηση...(βασικα ξερουμε τι ειναι..λεφτα και πολιτικες συμμαχιες!)

    Αυτο που δεν μου αρεσε στη κριση μου ειναι οτι επηρεαστηκε απο το τι εβλεπα..δηλαδη οτι με επηρεασαν ¨ταξικα¨ κριτηρια.

    Γινεται ομως να τα παραβλεπει κανεις;;

    (Δεν καταληγω καπου:P )

    ReplyDelete