Wednesday

Ειρωνειες

Θα σας γραψω δυο ιστοριες που πολυ με εντυπωσιασαν. Γενικα παντα μου αρεσαν οι ιστοριες...αλλα αυτες οι δυο ειναι πολυ ιδιαιτερες βρισκω. Τη δευτερη τη συναντησα σε ενα βιβλιο της Λενας Διβανη, εξαιρετικό, σας το συνιστώ!

1. Η εικονα που βλεπετε στα δεξια ειναι μια ζωγραφια ενος Α.Χιτλερ, που κρεμοταν στο γραφειο ενος απο τους γνωστοτερους γιατρους της Βιεννης εκεινη την εποχη. Να σημειωθει οτι πριν ο γνωστος Αδολφος Χιτλερ στραφει στα πολιτικα, υπηρξε φιλοδοξος ζωγραφος, και μαλιστα ειχε απορριφθει απο τη Σχολη Καλων Τεχνων της Βιεννης! Για να βγαλει τα προς το ζειν λοιπον, ζωγραφιζε και πουλουσε τους πινακες του στους πλουσιους της πολης, κατα πλειοψηφια Εβραιοι -ειρωνεια!- οι οποιοι τα διακινουσαν μεταξυ τους. Και ο γιατρος που ειχε την εν λογω ζωγραφια στο γραφειο του;;; Τον λεγαν...Sigmund Freud (!)

2. Αρχισα να διαβαζω το (πολυ γνωστο) μυθιστορημα Tender is the night ενος απο τους σημαντικοτερους συγγραφεις του 20ου αιωνα, του F. Scott Fitzgerald, συγγραφεα του κλασσικου The Great Gatsby. Προκειται για ενα μυθιστορημα που αφηγειται την ανοδο και την πτωση ενος ψυχαναλυτη και της συζυγου του, η οποια ηταν και ασθενης του. Ο Fitzgerald χρησιμοποιει πολλα αυτοβιογραφικα στοιχεια στο μυθιστορημα, εμπνευσμενος απο τον δικο του γαμο που κατέρρεε. Ποια ηταν η συζυγος του και γιατι κατέρρεε ο γαμος; 
Ηταν η Zelda Sayre Fitzgerald, επισης (πολλα υποσχομενη και ισως καλυτερη απο τον Scott) συγγραφεας, η οποια ομως παντα παρεμενε υπο τη σκια του συζυγου της απο τον γαμο τους και μετα. 
Ωσπου μια στιγμη, αποφασισε να εκδοσει και αυτη ενα μυθιστορημα παρα την επιθυμια του Scott να ειναι αυτος ο "κυριος" συγγραφεας του ζευγαριου. Το μυθιστορημα της ονομαζοταν Save me the Waltz, και μιλουσε για τον γαμο της που κατέρρεε. Ο Fitzgerald εξοργίστηκε που αντλησε υλικό απο την προσωπικη τους ζωή, και προσπαθησε να ματαιωσει την εκδοση, να το αλλαξει κλπ. Τελικα η Zelda υποχωρησε στις πιεσεις του και αλλαξε σχεδον ολο το βιβλιο, και μετα απο αυτο κατεληξε σε ψυχιατρικο ιδρυμα (ηδη δεν ηταν στα καλα της μαλλον) και πεθανε σε ενα ατυχημα εκει περα. Ενω γινόντουσαν αυτά, ο Fitzgerald εγραψε ενα μυθιστορημα για τον γαμο του που κατέρρεε - αντλώντας υλικο απο την προσωπικη τους ζωη - το ονομασε Tender is the Night, και εγινε ενα απο τα πιο πετυχημενα μυθιστορηματα ολων των εποχων, πετάγοντας ετσι το Waltz της Zelda για παντα στη σκιά...
Ντροπη σας κυριε Fitzgerald!

No comments:

Post a Comment